• Ραβινέ 9, Κολωνάκι
  • Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
  • 6988640184

Παθήσεις των επινεφριδίων

Τα επινεφρίδια είναι δύο όργανα, τα οποία βρίσκονται λίγο ψηλότερα από τα νεφρά. Δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία των νεφρών, το όνομά τους περιγράφει μόνο τη θέση τους στο ανθρώπινο σώμα. Τα επινεφρίδια παράγουν την ορμόνη του stress, την αδρεναλίνη καθώς και τις στεροειδείς ορμόνες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η σημαντικότατη, για τη ζωή μας, κορτιζόλη. Επιπλέον παράγουν την ορμόνη αλδοστερόνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του ισοζυγίου νατρίου καθώς και ορισμένα ανδρογόνα. Οι παθήσεις των επινεφριδίων είναι σπάνιες, μπορούν ωστόσο να οδηγήσουν σοβαρές καταστάσεις, όπως π.χ. η νόσος Addison, κατά την οποία παρατηρείται πλήρης έλλειψη κορτιζόλης, γεγονός που μπορεί να εκφραστεί με απώλεια συνείδησης έως κώμα.

Τυχαίωμα των επινεφριδίων

Ως τυχαιώματα των επινεφριδίων περιγράφονται όγκοι, οι οποίοι εντοπίζονται τυχαία σε μια απεικονιστική εξέταση (π.χ. μαγνητική ή αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα), η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια διερεύνησης κάποιου συμπτώματος (π.χ. πόνος στη μέση). Αποτελούν το πιο συχνό παθολογικό εύρημα στα επινεφρίδια. Ωστόσο τα τυχαιώματα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις καλοήθη. Όταν έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 1 εκατοστό, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, μιας και είναι πιθανόν να κρύβεται μια ως τώρα άγνωστη διαταραχή ορμονών (νόσος Cushing, υπεραλδοστερονισμός ή φαιοχρωμοκύτωμα) ή (πολύ σπάνια) μια κακοήθης νόσος. Αν επιβεβαιωθεί μια από τις παραπάνω νόσους, συστήνεται κατά κανόνα η χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν είναι απαραίτητο και αρκεί ένας επανέλεγχος μια φορά το χρόνο, ώστε να εντοπισθούν εγκαίρως τυχόν μεταβολές.

Πότε είναι σκόπιμη η εξέταση των ορμονών των επινεφριδίων;

Υπάρχουν ορισμένες κλινικές καταστάσεις, κατά τις οποίες ο θεράπων ιατρός σας θα πρέπει να ελέγξει τη λειτουργία των επινεφριδίων, αρχικά με την εξέταση των επιπέδων των ορμονών και ίσως στη συνέχεια με την πραγματοποίηση κάποιων Tests για την αξιολόγηση των μεταβολών των ορμονών αυτών, σε ιδιαίτερες συνθήκες. Για παράδειγμα κατά τη διερεύνηση μιας ανεξήγητης κόπωσης, συνιστάται, εκτός των άλλων, και η μέτρηση των επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα. Σε περιπτώσεις υπερτρίχωσης σε γυναίκες, ελέγχονται τα επίπεδα των ανδρογόνων.

Κατά τη διερεύνηση της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα όταν αυτή εμφανίζεται σε μικρή ηλικία, απαραίτητη είναι η μέτρηση των επινεφριδιακών ορμονών για τον αποκλεισμό των σπάνιων αλλά δυνητικά θεραπεύσιμων μορφών της δευτεροπαθούς υπέρτασης, όπως η νόσος Cushing, το φαιοχρωμοκύτωμα και ο πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός.

Στη διερεύνηση της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα όταν αυτή συνοδεύεται από σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση, σκόπιμος είναι ο αποκλεισμός της νόσου Cushing, δηλαδή της υπέρμετρης παραγωγής και έκκρισης κορτιζόλης. Αν σε αυτές τις καταστάσεις προστεθεί και η διερεύνηση των τυχαιωμάτων, καταλαβαίνει κανείς τον σπουδαίο ρόλο που παίζουν τα επινεφρίδια στη ζωή μας καθώς και το γεγονός πως  η σωστή διερεύνηση αποτελεί το κλειδί για έγκαιρη αντιμετώπιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Ραβινέ 9, Κολωνάκι, Αθήνα
6988640184 , 210-7244600

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
6988640184 , 22960-81970

Κλείστε online ραντεβού