• Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
  • 22960-81970

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι μια από τις συχνότερες ασθένειες της ενδοκρινολογίας. Προκύπτει όταν δημιουργηθεί κάποια καλοήθης υπερπλασία (συνήθως αδένωμα) ενός ή (σπάνια) περισσότερων από τους παραθυρεοειδείς αδένες, κατά την οποία παράγεται ανεξέλεγκτα η παραθορμόνη. Αρχικά η υπερλειτουργία του παραθυρεοειδούς είναι ασυμπτωματική. Αργότερα εμφανίζονται συμπτώματα, λόγω μεταβολής της συγκέντρωσης ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα. Η υπερέκκριση παραθορμόνης οδηγεί στην αποδόμηση των οστών και αύξηση του ασβεστίου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση και κατάγματα.

Επιπλέον η υπερασβεστιαιμία προκαλεί από ναυτία έως πεπτικό έλκος, ενώ η περίσσεια μεταλλικών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε νεφρολιθίαση. Για τη διάγνωση ιδιαίτερης σημασίας είναι ο εργαστηριακός έλεγχος.

Ο εντοπισμός του αδενώματος γίνεται συνήθως με τη βοήθεια της υπερηχογραφίας, ενώ σπάνια απαιτούνται πιο ειδικές διαγνωστικές μέθοδοι, όπως το σπινθηρογράφημα. Για τον αποκλεισμό (ή την επιβεβαίωση) τυχόν υπάρχουσας οστεοπόρωσης, χρήσιμη είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας.

Η θεραπεία είναι κατά βάση η χειρουργική αφαίρεση του/των αδενώματος/αδενωμάτων. Η φαρμακευτική αγωγή συστήνεται μόνο ως εναλλακτική τακτική σε ιδιάζουσες περιπτώσεις (π.χ. άρνηση χειρουργικής επέμβασης από τον/την ασθενή, προχωρημένη ηλικία ασθενούς κλπ.).

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα

6988640184

Κλείστε online ραντεβού