Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερα όμως εμφανίζεται σε ηλικία 30-50 ετών. Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης από ότι οι άντρες. Για τη διάγνωση απαραίτητες είναι (εκτός από το ιατρικό ιστορικό και την κλινική εξέταση, με ψηλάφηση στην περιοχή του τραχήλου) ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις (μέτρηση TSH, fT3, fT4, αντισωμάτων). Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς, μέσω του οποίου μπορούμε να διακρίνουμε τις τυπικές αλλοιώσεις που παρουσιάζει η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αποτελεί επίσης ακόλουθο κάποιας θεραπείας, όπως χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς, θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, θεραπεία με θυρεοστατικά φάρμακα ή αντικαταθλιπτική αγωγή με λίθιο. Άλλες σπανιότερες μορφές θυρεοειδίτιδας (π.χ. θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό, βακτηριακή θυρεοειδίτιδα, θυρεοειδίτιδα De Quervain) μπορούν επίσης να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό.
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο υποθυρεοειδισμός/ θυρεοειδίτιδα Hashimoto και ποια είναι η θεραπεία;
Η εμφάνιση των παρακάτω συμπτωμάτων θα πρέπει να μας κινήσουν την υποψία:
- Εύκολη κόπωση
- Αύξηση του σωματικού βάρους
- Ευαισθησία στο κρύο
- Κατάθλιψη
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηρό δέρμα
- Τριχόπτωση
- Διαταραχές της εμμήνου ρήσεως
Σε αυτή την περίπτωση είναι σκόπιμη η άμεση διερεύνηση ώστε να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί εγκαίρως ο υποθυρεοειδισμός/ θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού στοχεύει στην υποκατάσταση των ορμονών που δεν καταφέρνει να παράξει ο οργανισμός. Χορηγείται μια συνθετική θυροξίνη (Τ4), η δοσολογία της οποίας επιλέγεται και προσαρμόζεται από τον θεράποντα ιατρό, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν είναι πάντοτε απαραίτητη η χορήγηση θυροξίνης στον υποθυρεοειδισμό (π.χ. υποκλινικός υποθυρεοειδισμός). Για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμη μια λεπτομερής διερεύνηση και αξιολόγηση των συμπτωμάτων και των εργαστηριακών ευρημάτων.