• Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
  • 22960-81970

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) ή Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) είναι μια ασθένεια, η οποία εμφανίζεται στο 5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Η ασθένεια εκδηλώνεται συνήθως στις ηλικίες 15-25 ετών.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών χαρακτηρίζεται από διαταραχές της εμμήνου ρήσεως σε συνδυασμό με μια ανδρικού τύπου υπερτρίχωση, ακμή ή τριχόπτωση ή/και αύξηση των ανδρογόνων στο αίμα (υπερανδρογοναιμία). Για τη διάγνωση του συνδρόμου έχουν προταθεί κατά καιρούς διάφορα κριτήρια.  

Τα πιο ευρέως  χρησιμοποιούμενα κριτήρια είναι αυτά του Rotterdarm, κατά τα οποία απαραίτητο είναι να ισχύουν δύο από τις τρεις προϋποθέσεις:

1. Διαταραχές της εμμήνου ρήσεως

2. Πολυκυστικές ωοθήκες και

3. Στοιχεία υπερανδρογαναιμίας

Στην καθημερινή πράξη, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συνοδεύεται με παχυσαρκία και υπογονιμότητα. Σε πολλές έρευνες έχει επιβεβαιωθεί η συσχέτιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο περιγράφει τη συνύπαρξη παχυσαρκίας, διαταραραχης στον μεταβολισμό της γλυκόζης (διαβήτης), υπερλιπιδαιμίας και αρτηριακής υπέρτασης.

Η υπερτρίχωση, η παχυσαρκία και υπογονιμότητα επιδρούν αρνητικά τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία των ασθενών, στην ποιότητα της ζωής τους και τη σεξουαλική τους ζωή.

Διάγνωση και θεραπεία

Για τη διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι απαραίτητες αρκετές εξετάσεις. Πέρα από ένα ενδελεχές ιατρικό ιστορικό  και μια κλινική εξεταση, απαραίτητες είναι ορισμένες ορμονικές εξετάσεις. Παθήσεις της υπόφυσης, των επινεφριδίων και των ωοθηκών θα πρέπει να αποκλεισθούν, πριν επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Με ένα υπερηχογράφημα των ωοθηκών μπορούν να εντοπισθούν τυχόν υπάρχουσες κύστεις. Επιπλέον είναι απαραίτητη η εξέταση του θυρεοειδούς, μιας και ένας μεγάλος αριθμός των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πάσχουν από αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί μάλιστα να ευθύνεται και για την υπογονιμότητα.   

Οι μέχρι τώρα θεραπευτικές μέθοδοι στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων (μεώση της υπερανδρογοναιμίας, επαναφορά μιας φυσιολογικής εμμήνου ρήσεως κλπ.). H πρώιμη αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου είναι επίσης μεγίστης σημασίας για την αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων (π.χ. στεφανιαία νόσος). Η θεραπεία που θα σας προτείνουμε θα είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στα συμπτώματα και στις ανάγκες σας.

Εχετε επιπλέον ερωτήσεις σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών; Θέλετε να μάθετε αν πάσχετε από αυτο; Κλείστε το ραντεβού σας.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα

6988640184

Κλείστε online ραντεβού