• Ραβινέ 9, Κολωνάκι
  • Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
  • 6988640184

Διαβήτης της κύησης

Κατά τη διάρκεια της κύησης, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της, παρατηρείται μέσω της δράσης των ορμονών της κύησης, μια μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος (υπεργλυκαιμία), γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλοκές στη μέλλουσα μητέρα (π.χ. τραυματισμός κατά τον τοκετό, εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στην πορεία των χρόνων κλπ.) καθώς και στο βρέφος (μακροσωμία, υπογλυκαιμίες, αναπνευστικές διαταραχές, βρεφικός θάνατος).

Ποιες γυναίκες εμφανίζουν διαβήτη της κύησης;

Θεωρητικά ο διαβήτης της κύησης μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε γυναίκα. Ιδιαίτεροι παράγοντες κινδύνου αποτελούν η έντονη αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η ηλικία της μητέρας >35 έτη, το οικογενειακό ιστορικό για διαβήτη τύπου 2, η προηγούμενη γέννηση βρέφους > 4.500 γρ. κ.α. 

Πώς διαγιγνώσκεται και πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης της κύησης;

Ο διαβήτης της κύησης δεν εμφανίζει συνήθως συμπτώματα. Για τη διάγνωσή του πραγματοποιείται κατα την 24η -28η εβδομάδα της κύησης η δικιμασία ανοχής στη γλυκόζη (καμπύλη σακχάρου).

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετή μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες καθώς και μια συστηματική σωματική άσκηση (π.χ. συχνό περπάτημα, γυμναστική για εγκύους) από πλευράς της μέλλουσας μητέρας για να αντιμετωπιστεί ο διαβήτης της κύησης. Στις περιπτώσεις που τα παραπάνω δεν αρκούν, είναι απαραίτητη η συχνή μέτρηση της γλυκόζης του αίματος και η χορήγηση ινσουλίνης. Το είδος της ινσουλίνης που θα χορηγηθεί (ταχείας ή βραδείας δράσης) καθώς και η δοσολογία προτείνονται από τον θεράποντα διαβητολόγο ανάλογα με τις ανάγκες της εγκύου.

Διαβήτης της κύησης και διατροφή, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης παρουσιάζει ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες. Για τον λόγο αυτό  θα πρέπει να αποφεύγονται οι αυστηρές δίαιτες. Εμπιστευτείτε τον διαβητολόγο, διατροφολόγο ή/και γυναικολόγο σας σχετικά με τη διατροφή σας. Μερικοί από τους παρακάτω κανόνες θα σας βοηθήσουν:

  • Επιλέξτε ένα, φτωχό σε υδατάνθρακες, πρωινό μιας και το πρωί η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι πιο έντονη και οι τιμές της γλυκόζης ψηλότερες. Παράδειγμα: Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τυρί, αυγά κλπ.
  • Μοιράστε τις ημερίσιες θερμίδες όσο το δυνατόν πιο ισόποσα στα κυρίως γεύματα
  • Απολαύστε συχνά και μικρά γεύματα (4 – 6/ημέρα)
  • Τρώτε πολλά λαχανικά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (φρούτα με μέτρο!)
  • Προτιμήστε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Τι συμβαίνει μετά τον τοκετό;

Μετά το τέλος της κύησης επιστρέφει κατά κανόνα η ευαισθησία στην ινσουλίνη στα φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που επαναγφέρει τις τιμές της γλυκόζης επίσης σε φυσιολογικά επίπεδα και έτσι ο διαβήτης της κύησης «εξαφανίζεται». Λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό προτείνεται ένας επανέλεγχος με την πραγματοποίηση μιας ακόμη δοκιμασίας ανοχής στη γλυκόζη, ώστε ν αποκλειστεί η (συν)ύπαρξη ενός διαβήτη τύπου 2 (ή Τύπου 1).

Οι γυναίκες, στις οποίες διαγνώστηκε ο διαβήτης της κύησης εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν ξανά διαβήτη σε επόμενη κύηση καθώς και διαβήτη τύπου 2 στην πορεία της ζωής τους. Για τον λόγο αυτό ειναι απαραίτητο να ακολουθούν οι γυναίκες αυτές έναν υγιεινό  τρόπος ζωής, με προσεγμένη διατροφή και συστηματική σωματική άσκηση.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Ραβινέ 9, Κολωνάκι, Αθήνα
6988640184 , 210-7244600

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
6988640184 , 22960-81970

Κλείστε online ραντεβού