• Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
  • 22960-81970

Παχυσαρκία - Μεταβολικό Σύνδρομο

Ως παχυσαρκία περιγράφεται το παθολογικά υψηλό βάρος, το οποίο βλάπτει σε πολλά επίπεδα την υγεία και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες. Ως μέτρο για τη διαβάθμιση της παχυσαρκίας χρησιμοποιείται ο δείκτης μάζας σώματος, γνωστός ως B.M.I. (Body Mass Index). Σπάνια αποτελεί η παχυσαρκία εκδήλωση κάποιας προϋπάρχουσας νόσου. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντικατοπτρίζει την υψηλή πρόσληψη θερμίδων και τη μειωμένη σωματική άσκηση σε άτομα με κάποια γενετική προδιάθεση. Κατά τη διάγνωση της παχυσαρκίας, πρέπει να αποκλεισθούν σπάνιες παθήσεις ορμονικής φύσεως καθώς και να διερευνηθούν τυχόν συνυπάρχουσες ασθένειες, όπως π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία κλπ.

Το μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται σε μια κατάσταση με τάση για εμφάνιση ενός συνδυασμού από διάφορες παθήσεις: υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος, υψηλά επίπεδα λιπιδίων, παχυσαρκία και πολλές φορές υπερουριχαιμία. Όλες αυτές οι ασθένειες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση σοβαρής αγγειακής νόσου, η οποία επηρεάζει αρνητικά το προσδόκιμο επιβίωσης. Το μεταβολικό σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση. Η έκταση της νόσου διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρή. 

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου στοχεύει αρχικά στο να γίνει κατανοητή, από πλευράς του ασθενούς, η σοβαρότητα της κατάστασης και οι αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία του και στο προσδόκιμο ζωής του. Μόνο τότε η αλλαγή του τρόπου ζωής, με υγιεινή διατροφή και συστηματική σωματική άσκηση, θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σημαντική είναι σαφώς η καλή ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη Τύπου 2, της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας και της υπερουρικαιμίας, γεγονός που απαιτεί θεραπευτική στρατηγική και εμπειρία. Σε περίπτωση που κατά τη διερεύνηση διαπιστωθεί κάποια ορμονική διαταραχή, θα αντιμετωπιστεί και αυτή παράλληλα από τον ενδοκρινολόγο σας.

Είμαστε δίπλα σας στην προσπάθειά σας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Συμβουλευτείτε μας.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα

6988640184

Κλείστε online ραντεβού