• Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
  • 22960-81970

Διαβήτης & Διατροφή: Γιατί η ώρα που καταναλώνουμε το τελευταίο γεύμα είναι σημαντική

Το διατροφικό πρόγραμμα και η επιλογή των τροφών σε καθημερινή βάση έχουν άρρηκτη σχέση με την υγεία μας. Μια μικρής κλίμακας μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism αποκάλυψε πως η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους και του σακχάρου στο αίμα.

Η ανθυγιεινή διατροφή και τα προβλήματα βάρους που ενδεχομένως προκαλεί, υπολογίζεται πως αφορούν τον συγκλονιστικό αριθμό των 2,1 δισεκατομμυρίων ατόμων παγκοσμίως που χαρακτηρίζονται ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το γεγονός αυτό  καθιστά πιθανότερα τα προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Η μελέτη αυτή δίνει νέα διάσταση στο πώς η κατανάλωση βραδινών γευμάτων επιδεινώνει την αντοχή στη γλυκόζη και μειώνει την ποσότητα του λίπους που καίγεται. Οι επιπτώσεις των βραδινών γευμάτων ποικίλουν σημαντικά ανάμεσα στους ανθρώπους και εξαρτώνται από τη συνήθη ώρα ύπνου, πράγμα που δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από άλλους. Αν οι μεταβολικές επιδράσεις που παρατηρήσαμε με το ένα γεύμα γίνουν χρόνιες, τα βραδινά γεύματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνέπειες όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Jonathan C. Jun από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

H ταυτότητα της μελέτης

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε μερικές δεκάδες υγιείς εθελοντές (άνδρες και γυναίκες) ώστε να διεξάγουν συμπεράσματα για τον τρόπο που μεταβόλιζαν το δείπνο που καταναλώνεται μετά τις 10 το βράδυ, σε σύγκριση με αυτό των 6 το απόγευμα. Όλοι οι εθελοντές πήγαιναν για ύπνο στις 11 το βράδυ. Για την συγκέντρωση στοιχείων, όλοι φορούσαν μετρητές δραστηριότητας, υποβάλλονταν σε δειγματοληψία αίματος στο εργαστήριο, συμμετείχαν σε μελέτες ύπνου και εξετάσεις σωματικού λίπους καθώς και του ρυθμού καύσης του λίπους (οξείδωση).

Με βάση τα δεδομένα που αναλύθηκαν, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν υψηλότερα και η ποσότητα του λίπους που κάηκε ήταν μικρότερη στην περίπτωση του βραδινού γεύματος, ακόμα και όταν και στις δύο περιπτώσεις καταναλώθηκαν τα ίδια τρόφιμα.

«Κατά μέσο όρο, το ανώτερο επίπεδο γλυκόζης μετά το βραδινό γεύμα ήταν σχεδόν 18% υψηλότερο και η ποσότητα λίπους που κάηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μειωμένη κατά 10% συγκριτικά με την κατανάλωση ενός απογευματινού, τελευταίου γεύματος για την ημέρα. Οι επιπτώσεις που παρατηρήσαμε στους υγιείς εθελοντές μπορεί να είναι πιο σημαντικές σε ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη, οι οποίοι έχουν ήδη υποβαθμισμένο μεταβολισμό», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Chenjuan Gu

«Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πειράματα για να διαπιστώσουμε αν αυτές οι επιδράσεις συνεχίζονται με την πάροδο του χρόνου και αν προκαλούνται περισσότερο από συγκεκριμένες συμπεριφορές (όπως ο ύπνος αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος) ή από τον κιρκαδιανό ρυθμό του σώματος», δήλωσε σχετικά  ο Δρ. Jun.

Τα συμπεράσματα αυτά χρήζουν περαιτέρω μελέτης και έρευνας , ωστόσο ο γενικός κανόνας για την αποφυγή του περιττού βάρους και των προβλημάτων υγείας που προκαλεί, είναι να καταναλώνουμε το τελευταίο μας γεύμα αρκετά νωρίτερα από την ώρα ύπνου, ώστε να αποφύγουμε την αύξηση του λίπους στο σώμα αλλά και την εκτίναξη της γλυκόζης στο αίμα.

Για κάθε πληροφορία σχετικά με τα ενδοκρινολογικά ζητήματα υγείας, επικοινωνήστε με την Ενδοκρινολόγο - Διαβητηλόγο Ιφιγένεια Παπαποστόλη στα τηλ. 22960-81970 & 6988640184.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα

6988640184

Κλείστε online ραντεβού