• Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα
  • 22960-81970

Υποθυρεοειδισμός & Yπέρταση, υπάρχει σχέση;

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας με τεράστια σημασία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού καθώς απελευθερώνει ορμόνες που εμπλέκονται σε πολλές βασικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός, ο καρδιακός παλμός, η υγεία των οστών κ.α

Είναι γεγονός πως ο υποθυρεοειδισμός (δηλ. τα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών) είναι ένας υπολογισμός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της υπέρτασης καθώς οι ορμόνες του θυρεοειδούς εμπλέκονται στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Eρευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με ορισμένες περιπτώσεις αυξημένης αρτηριακής πίεσης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως όσοι πάσχουν από τη νόσο θα αντιμετωπίσουν οπωσδήποτε και προβλήματα υπέρτασης. Τα στοιχεία δημοσιεύονται στον ιστότοπο υγείας healthline.com  (Hypothyroidism and Your Blood Pressure: Whats the Relationship?- Medically reviewed by Marina Basina, M.D.)

Μέσω ποιων μηχανισμών ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζει την αρτηριακή πίεση;

Στην περίπτωση που ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται ενώ τα  χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών  μπορεί να ευθύνονται για τα μη εύκαμπτα αιμοφόρα αγγεία. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός πως η καρδιά εργάζεται εντατικά προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα.

Πώς εκδηλώνονται τα συμπτώματα;

Eίναι γεγονός πως πολλοί πάσχοντες από υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχουν συμπτώματα. Έτσι, αν ο υποθυρεοειδισμός είναι ένα διαγνωσμένο πρόβλημα για εσάς, καλό θα ήταν να διενεργείτε και τακτικούς ελέγχους της αρτηριακής σας πίεσης. Η υπέρταση μπορεί να μην προκαλεί ξεκάθαρα συμπτώματα όμως, ενδεχομένως, να παρατηρήσετε τα εξής:

  • Συχνοί πονοκέφαλοι
  • Θολή όραση
  • Πόνος στο στήθος
  • Ζάλη

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα που μπορεί να είναι ασαφή και παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων καταστάσεων, όπως:

  • Κούραση
  • Αίσθηση πως κρυώνετε διαρκώς
  • Συχνές εναλλαγές της διάθεσης
  • Πόνος μυών και αρθρώσεων
  • Αραίωση μαλλιών

Μπορεί η νόσος Χασιμότο να ευθύνεται για την υπέρταση;

Η απάντηση είναι θετική. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto- η πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τον θυρεοειδή-η οποία ενδέχεται να σχετίζεται και με τη υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τι μπορείτε να κάνετε για την υπέρταση, αν έχετε διαγνωστεί με  υποθυρεοειδισμό;

Είναι εξίσου σημαντικό να διαγνώσετε και να αντιμετωπίσετε και την υπέρταση και τον υποθυρεοειδισμό. Οι τακτικές εξετάσεις αίματος και ο ορμονικός έλεγχος είναι σημαντικές εξετάσεις για τη διάγνωση και των δυο παθήσεων, όπως και η επικοινωνία με τους ανάλογους ειδικούς που θα συνεκτιμήσουν τα δεδομένα της υγείας σας και θα σας κατευθύνουν ανάλογα.

Η Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος Ιφιγένεια Παπαποστόλη Σκλαβούνου είναι στη διάθεσή σας με σύγχρονες λύσεις για όλα τα ενδοκρινολογικά ζητήματα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της καλώντας στα 22960-81970 κα 6988640184.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

Σαλαμίνος 146 & Α. Ρούσου, Μέγαρα

6988640184

Κλείστε online ραντεβού